Moottorin ohjainlaitteen palautus alkuperäiseksi

16.03.2022

Miksi?
Vakio-ohjelman palauttaminen on tärkeää koska päästömanipulointimuutokset estävät ECU:n vikadiagnostiikan toiminnan. Päästömanipuloinnin yhteydessä tehdyt ECU:n ohjelmamuutokset sisältävät yleensä aina päästöjärjestelmien moottoriohjainlaitteen (ECU) diagnostiikkapolkujen sulkemisen. Käytännössä asia tulee ilmi kun korjaamo ryhtyy tutkimaan vikaa. On aivan mahdollista, että DPF antureineen tai AdBlue annostelija on työpöydällä irti mutta minkäänlaista vikakoodia niistä ei tule. Tällaisessä tapauksessa on selvää, että ECU-ohjelmasta on poistettu diagnostiikkatoimintoja.

 

DPF- hiukkassuodatin poistettu?

DPF:n eli hiukkasuodattimen poisto sisältää aina mekaanisen muutoksen, kuten DPF-kennon poiston tai sen korvaamisen ns. korvausputkella. Sen lisäksi siihen liittyy myös ohjelmallinen muutos moottorinohjainlaitteeseen. Ohjelmallisen muutoksen tarkoitus on kytkeä pois puuttuvan hiukkassuodatinkennon toiminnan valvonta ja suodatinkennon regenerointi (puhdistuspoltto). Ohjelmamuutoksella on lisäksi estetty DPF liitännäisten vikakoodien muodostuminen. Ilman vikakoodien ja -diagnostiikan poiskytkemistä ECU voisi ilmoittaa kriittisestä DPF noki- ja tuhkamäärästä, epäloogisesta paine-erosta (sen puuttumisesta), tai vaikkapa asennustöissä rikotusta pakokaasulämpöanturista.

Kun auto palautetaan alkuperäiseen kuntoon, siihen asennetaan ehjä DPF suodatin ja ECU-ohjelma palautetaan alkuperäiseksi. Jos ohjelmaa ei palauteta, uusi suodatinkenno on pian tukossa koska DPF regenerointi ei aiemmin tehdyn “DPFoff” ohjelmamuutoksen vuoksi toimi. Suodattimen takaisinasennuksen yhteydessä tulee aina muistaa DPF-suodattimen sopeutus eli ECU:n tallentamien noki- ja tuhka-arvojen nollaus.

Uusissa hiukkasuodattimissa on suuria hintaeroja ja osittain hintaero selittyy niiden laadulla. Aivan halvimmat suodattimet on pelkkiä piikarbiidikennoja, joista puuttuu tärkeät (kalliit) jalometallit kuten palladium, platina ja rodium. Laadukkaita DPF- suodattimian ovat vain alkuperäisvaraosat. 

 

SCR (AdBlue)-järjestelmäö poistettu käytöstä?
EU6 (myös osa VAG EU5) SCR-järjestelmien manipuloinnit eli AdBlue ruiskutuksen käytöstä poisto on hyvin yleinen päästömanipulaation muoto. Yleinen tapa on kytkeä SCR-moduli irti sen liittimestä (tai sen sulake pois) ja muokata ECU-ohjelmasta tarvittavat ohjelmakytkimet ja vikakoodit pois. SCR-järjestelmän palauttaminen alkaa moottoriohjainlaitteen ohjelman alkuperäiseksi palauttamisella, sen jälkeen selviää mikä vika itse järjestelmässä on. Huomaa, että pitkään käytöstä poissa ollut SCR-järjestelmä saattaa olla laajasti vikaantunut koska urealiuos (AdBlue neste) kivettyy aikaa myöten putkiin ja annostelijaan.

 

ECU-ohjelmien palautuspalvelu on suunnattu erityisesti palvelemaan autoliikkeiden ja korjaamoiden tarpeita. Ajoneuvojen päästömanipulointien korjaaminen merkitsee korjaustöiden lisääntymistä ja osaamistarvetta eri osa-alueille. Olemme luotettava yhteistyökumppani ohjelmisto- ja diagnostiikkatöissä.